
Performing System Reviews at a Location Other Than the Reviewed Firm’s Office  

 
8-1  

 

Question—Paragraph .08 of the standards states that the majority of the procedures in a System Review 

should be performed at the reviewed firm’s office. What criteria have been established by the board for 

procedures to be performed at a location other than the reviewed firm’s office?  

 

Interpretation—If the review can reasonably be performed at the reviewed firm’s office, it should be. 

Although certain planning procedures may be performed at the peer reviewer’s office, it is expected that a 

majority of the peer review procedures, including the review of engagements, testing of functional areas, 

interviews, and concluding procedures should be performed at the reviewed firm’s office.  

 

However, it is recognized that there are some situations that make an on-site peer review cost prohibitive or 

extremely difficult to arrange, or both. In these situations, if the firm and reviewer mutually agree on the 

appropriateness and efficiency of an approach to the peer review such that it can be performed at a location 

other than the reviewed firm’s office, then the reviewer can request the administering entity’s approval to 

perform the review at a location other than the reviewed firm’s office. This request should be made prior to 

the commencement of fieldwork, and the firm and reviewer should be prepared to respond to the 

administering entity’s inquiries about various factors that could affect their determination. These factors, 

which are not mutually exclusive and will be considered judgmentally, include but are not limited to 

  

 the availability of peer reviewers qualified to review the firm, including whether they have the 

experience in the industries and related levels of service for which the firm practices, whether they 

are independent of the firm and not, for instance, competitors within the same close geo-graphic 

area, and whether the firm is reasonably accessible to those reviewers.  

 

 whether the review conducted at the reviewer’s office or another agreed-upon location can still 

achieve the objectives of a System Review.  

 

 whether the results are expected to be the same as they would be if the peer review was performed 

at the reviewed firm’s office.  

 

 the size of the reviewed firm, including the number of personnel and where they perform their work 

(for instance, whether they work solely at clients’ offices and the firm does not have its own office).  

 

 the number of engagements covered by the Statements on Auditing Standards (SASs), Government 

Auditing Standards, examinations under the Statements on Standards for Attestation Engagements 

(SSAEs), or audits of non-SEC issuers performed pursuant to the standards of the PCAOB. 

 

 the ability of the reviewed firm and the peer reviewer to hold one or more effective meetings by 

telephone to discuss the firm’s responses to the quality control policies and procedures 

questionnaire and other practice aid questionnaires (including various interviews), Engagement 

Review results, the reviewer’s conclusions on the peer review, and any recommended corrective 

actions.  

 



 the prior peer review results of the firm, including whether the firm received a report with a peer 

review rating of pass with deficiencies or fail on its last System or Engagement Review, or if it is 

the firm’s first System Review.  

 

 whether the firm is able to effectively comply with the reviewer’s requests for materials to be sent 

to the reviewer prior to the review (except as noted in the following list). Those requests should 

include, in addition to materials outlined in section 4100, Instructions to Firms Having a System 

Review, the following materials:  

 

a. All documentation related to the resolution of independence questions (1) identified during 

the year under review with respect to any audit or accounting client or (2) related to any of 

the audit or accounting clients selected for review, no matter when the question was 

identified if the matter still exists during the review period  

 

b. The most recent independence confirmations received from other firms of CPAs engaged to 

perform segments of engagements on which the firm acted as principal auditor or 

accountant  

 

c. The most recent representations received from the sole practitioner concerning his or her 

conformity with applicable independence requirements  

 

d. A written representation, dated the same as the peer review report, as described in 

paragraph .05(f) and appendix B of the standards  

 

e. Documentation, if any, of consultations with outside parties during the year under review in 

connection with audit or accounting services provided to any client  

 

f. A list of relevant technical publications used as research materials, as referred to in the 

quality control policies and procedures questionnaire  

 

g. A list of audit and accounting materials, if any, identified in response to the questions in the 

“Engagement Performance” section of the quality control policies and procedures 

questionnaire  

 

h. Continuing professional education (CPE) records sufficient to demonstrate compliance with 

state, AICPA, and other regulatory CPE requirements  

 

i. The relevant accounting and auditing documentation and reports on the engagements 

selected for review  

 

j. Documentation of the firm’s monitoring results for each year since the last peer review or 

enrollment in the program  

 

k. Any other evidential matter requested by the reviewer  

 

The reviewed firm should understand that in the event that matters are noted during the review of selected 

engagements, the scope of the review may have to be expanded before the review can be concluded. 


